Basisschool De Vlinder in Baarle-Hertog (B)

opgave: ontwerp basisschool i.c.m. kinderdagverblijf

opdrachtgever: AG Real Estate

datum ontwerp: 2012-2013

datum opgeleverd: 2017

grootte: 3200 m2

Valerie Koppelle (projectleider en ontwerper fase SO en VO) heeft dit project uitgevoerd bij Geurst & Schulze Architecten

Opgave was een compact, duurzaam en financieel haalbaar gebouw, waarbij er speciale aandacht was voor de logistieke stromen van de kinderen van verschillende leeftijden.


Aan de hand van meerdere ontwerpsessies met de school is dit ontwerp tot stand gekomen. Door goed te luisteren naar de wensen is de indeling optimaal passend bij de gekozen onderwijsvorm.

 

De gangen tussen de lokalen zijn bijvoorbeeld extra breed, waardoor hier zelfstudie- en ontmoetingsplekken in zijn opgenomen. In deze zone zijn ook diverse trappen gelegen die zorgen voor een logistieke scheiding van stromen. De lokalen voor de kleinste kinderen zijn gelegen op de begane grond en liggen allen aan een eigen tuintje. Het kinderdagverblijf en de gymzaal hebben aparte entrees, maar kunnen ook gekoppeld worden aan de school bij speciale bijeenkomsten.  Zo kan dit gebouwdeel ook in de avonduren en weekenden apart gebruikt worden.

Bij dit project draaide het om flexibiliteit en efficiency (dit i.v.m. een laag budget), zodat het gebouw ook in de toekomst nog aan de wensen van de school kan voldoen.