Cultuurcomplex Maastricht

opgave: cultuurcomplex; o.a. operatheater, kantoren, winkels, appartementen

opdrachtgever: afstudeerproject Valerie Koppelle

datum: 2003-2004

Opgave was een operatheater te maken aan de Maas, in een transformatiegebied. Uit onderzoek bleek echter dat traditionele opera’s alleen ‘s avonds iets toevoegen aan de stad en dat het gebouw een groot deel van de dag niet wordt gebruikt en daardoor weinig betekent voor de levendigheid van de plek. Er werd voorgesteld een cultuurcomplex te ontwerpen, waarvan de opera één van de functies zou zijn. Door toevoeging van een diversiteit van programma dat gedurende ook andere dagdelen actief is wordt de levendigheid van deze plek versterkt, dynamischer en ontstaat een interactie milieu.

Het gebouw wordt gekoppeld aan de stad door een stedelijke route die door het gebouw loopt, een “publiek interieur”. Aan deze route liggen ook de entrees en de stijgpunten van de diverse functies, hier komt alles samen en vindt interactie tussen binnen en buiten plaats, plek voor ontmoeting en verwondering.

Het gebouw grenst aan een historisch fabrieksgebouw en is zo vormgegeven dat zowel een besloten hof ontstaat als een pleinruimte aan de Maas. Van binnenuit is het gebouw ook gevormd: de zalen hebben een weerslag gehad op de dikte van het gebouw, tevens heeft het uitzicht vanuit de foyers (aan weerzijden van de operazaal) de vorm bepaald. Vorm en functie komen ze optimaal samen.

Verkeersruimte en foyers zijn deels gecombineerd en zorgen voor dubbelgebruik, maar ook tevens voor een interessant gevelbeeld bij dag en nacht doordat verblijf en mensenstromen zich achter een geweven metalen gevel, als een theatervoorstelling, afspeelt.


Ook de omliggende openbare ruimte is integraal mee ontworpen. Deze is ook zo ingericht dat deze mogelijkheden biedt voor diverse activiteiten, van openluchttheater tot skateshows.