Nieuw-Mathenesse Schiedam

opgave: stedenbouwkundige visie, planbegeleiding en opstellen Ruimtelijk Raamwerk

opdrachtgever: Gemeente Schiedam

datum: 2019- heden

Over zo’n vijftien jaar is Nieuw-Mathenesse een eigentijds, stedelijk en gastvrij gebied om te wonen, werken en recreëren. Een nieuw stadsdeel waar de historie van de jenever- en glasindustrie zichtbaar is. Nieuwe verbindingen zijn gemaakt met de historische binnenstad en het omliggende water.

Bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse is gelegen tussen de historische binnenstad van Schiedam en de Maas en staat aan de vooravond van een metamorfose. Een gebied waar cultuur en historie samenkomen met de rauwheid en het industriële karakter van de bedrijvigheid. Een uniek gebied omgeven door water en gelegen naast MH4 Makers District Rotterdam. 

 

In het gebied ligt de oude Glasfabriek, een bijzonder locatie die ook vaak als filmlocatie wordt gebruikt, maar momenteel braak ligt. De vele distilleerders in het gebied, die veelal in historisch beeldbepalende panden zitten, zorgen voor een unieke identiteit van het gebied.

 

K.A.S. werkt aan de visie voor het gebied en heeft in co-creatie met de gemeente Schiedam het Ruimtelijk Raamwerk gemaakt. Tevens hebben we een procesmatig en inhoudelijk rol t.a.v. de dijkophoging, initiatieven (van ontwikkelaars) in het gebied, draagvlak binnen de gemeente, placemaking en participatie.

​De samenvatting van het Ruimtelijk Raamwerk is hier te vinden.