K.A.S. werkt aan Laan van NOI


K.A.S. werkt in opdracht van de Gemeente Den Haag en in samenwerking met het College van Rijksadviseurs (CRa) aan het Loket Knooppunten, een programma van het CRa.

Met dit programma ondersteunt het CRa gemeenten bij het versterken van ov-knooppunten door middel van ontwerpend onderzoek. In deze derde en laatste ronde van het Loket staat een reeks ‘voorstadhaltes’ centraal. Het gaat om de stations Den Haag Laan van NOI, Rijswijk en Tilburg Universiteit. Deze drie stations liggen dichtbij een hoofdstation, onderscheiden zich met een specifiek functioneel profiel en bovendien is het kenmerkend dat de samenhang van de directe omgeving met het station nog veel ruimte voor verbetering biedt.

Den Haag Laan van NOI ligt op de grens van de gemeente Den Haag en de gemeente Leidschendam-Voorburg en op de corridor tussen Amsterdam en Rotterdam met een aftakking naar Den Haag Centraal. Het is een van de drukste trajecten van het land. Het station is met de introductie van de Randstadrail in 2006 een belangrijk overstapstation geworden tussen het landelijke spoorwegnet en de regionale lightrail. Op loopafstand van het gebied ligt het Beatrixkwartier, een van de betere kantoorlocaties van Nederland. In de directe stationsomgeving is hier echter weinig van te merken. Het gebied oogt rommelig en heeft weinig verblijfkwaliteit. Daarbij zijn de routes van en naar de belangrijkste functies in de omgeving onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de Leidschendam-Voorburg zijde. Hier zijn auto- en fiets parkeren erg dominant en wordt de connectiviteit van een dergelijk knooppunt maar beperkt benut. Het project is een samenwerking tussen CRa, de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg, HTM, NS Stations en ProRai, gezamenlijk gaan we op zoek naar de kansen en mogelijkheden van het gebied. Ontwerpbureau CIVIC is gevraagd om dit proces te begeleiden en te ondersteunen door middel van ontwerpend onderzoek.

#DenHaag #station #strategie #transformatieproject

© 2020 by K.A.S.  |  info@kasdelft.nl

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Flickr Clean