Historisch waardenonderzoek Tuinlaan Schiedam

De Tuinlaan is een historisch stukje Schiedam. Het gebied ligt tussen stadspark de Plantage (het oudste stadspark van Nederland!) en het water van de Buitenhaven/Schie. Het maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht.


Het gebied heeft een hele interessante ruimtelijke structuur. Deze kenmerkt zich door een spannend contrast; enerzijds een straatwand met woningen aan de Plantage (stadparkzijde) en anderzijds een utilitaire en commerciële maar ook groene invulling aan de Buitenhaven (waterzijde). Beide zijden hebben een ander karakter, een tweeledigheid, die juist het verhaal

van dit gebied zo goed vertelt en uniek maakt.


De zijde aan de Buitenhaven is heel zichtbaar vanuit de Buitenhavenweg, het water en het voormalige terrein van de Glasfabriek. Met de nieuwe plannen voor Nieuw-Mathenesse zal het terrein van de Glasfabriek zal de komende jaren worden getransformeerd tot een woon-werk milieu en de zware milieunormen zullen mogelijk gereduceerd gereduceerd worden. Dit maakt het gebied van de Tuinlaan mogelijk kansrijk voor ontwikkeling. Daarbij ligt het belang om de kwaliteit van het gebied te behouden of zelfs de versterken.


K.A.S. onderzoekt, beschrijft en waardeert de kwaliteit, historie en het verhaal van de Tuinlaan, in opdracht van de Gemeente Schiedam.