Praktijkschool Pro Grotius

opgave: transformatie i.c.m. nieuwbouw 

opdrachtgever: Mevrouw Meijer

partners: KREUK Architectuur

datum: 2017

grootte: 2100 m2

Opgave was het samenvoegen van een verouderde basisschool en kinderdagverblijf tot een nieuwe praktijkschool.

Een praktijkschool is een middelbare school voor leerlingen die moeite hebben met leren en meer georiënteerd zijn op praktijkvakken zoals koken, groen, techniek en detailhandel. Het zijn leerlingen die gevoeliger zijn voor prikkels en graag leren in een veilig omgeving. De school is echt een tweede thuis. Het creëren van een veilige en prikkelarme omgeving is daarom erg belangrijk.

De twee bestaande gebouwen zijn laag, ogen als een basisschool en zijn ook niet verbonden. De leerlingen vonden het belangrijk dat de nieuwe school niet meer de sfeer heeft van een basisschool, maar van een middelbare school. Door het concentreren van de nieuwbouw tussen de twee bestaande gebouwen in ontstaat een school die smoel heeft aan de straat, hoger is en de uitstraling heeft van een middelbare school. Tevens ontstaat er zo op een logische manier een verbinding tussen de gebouwen.

Er is gezorgd voor een logische en overzichtelijke routing in het gebouw, dit zorgt voor rust en oriëntatie. De kleuren zijn licht gehouden en de ruimte vanbinnen is zo efficiënt mogelijk gebruik; nisjes in de raamkozijnen, bergingen-kluisjes-kunst tussen de gang en het lokaal en de aula is verhoogd.

Er is verder extra aandacht besteed aan het maken van een duurzame school. Delen van de gevel worden hergebruik, het interieur wordt ook zoveel mogelijk behouden daar waar dat kan, voor de nieuwe geveldelen worden duurzame materialen gebruikt zoals accoya hout en vezelcementplaat. Er komen zonnepanelen op het dak met een infoscherm in de hal en de buitenruimte wordt vergroend.