‘Transformatie vanuit Kernlanden’
Regiowinnaar - EO Wijers prijsvraag
Alblasserwaard Vijfheerenlanden

Naar een vitaal en aantrekkelijk platteland

 

Onderzoek

16-9-birdeye.jpg

De regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden verkeert in een impasse. Bodemdaling, de water- en klimaatopgave, energietransitie, het behoud van het waardevolle cultuurlandschap, recreatie, de druk op de woningmarkt, Natura 2000-gebieden en stoppende boeren leveren talloze tegenstrijdigheden op. De omslag naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw kan een einde maken aan al deze patstellingen. Natuur en landbouw zijn dan geen tegenpolen meer, kringlopen worden korter, burgers komen weer in contact met agrariërs en de verblijfskwaliteit van het buitengebied neemt toe. Maar hoe kan deze omslag gemaakt worden?

Met onze inzending voor de EO-Weijersprijsvraag 2019-2020 hebben we onderzoek gedaan naar de potentie van kernrandzones in de transformatie van het platteland van deze regio.

 

Locatie. regio Alblasserwaard - Vijfheerenlanden
Partner. FREELANdSCHAP
Opdrachtgever. EO-Wijers Stichting
Ontwerp. 2019-2020
Link naar volledige inzending. de posters
Publicatie. ‘Neem de tijd om ideeën te laten landen’

Stap 1. motoren voor transformatie

16-9_3.jpg
16-9_1.jpg
16-9_2.jpg

Stap 2. Conclusiekaart met opdrachtkaarten

Meervoudig ruimtegebruik speelt in deze opgave een sleutelrol. Om nieuwe vormen van landbouw, natuur, recreatie en wonen een plek te geven, dient er voldoende ruimte te zijn om te schuiven met huidige grondgebruiksvormen én om experimenten met kringlooplandbouw en nieuwe functiecombinaties tot wasdom te laten komen. In de kernrandzones, de dynamische gebieden rond dorpen en steden, zou actiever gestuurd kunnen worden op de vorming van ‘interactielandschappen’, waar boeren, ondernemers en burgers samen kunnen optrekken.

Van oudsher functioneren de landerijen rondom woonkernen als ‘bijkeukens’. Functies die veel ruimte nodig hebben of overlast veroorzaken belanden vaak buiten de rode contour, in de randzone. Door de jaren heen zijn deze gebieden verdicht geraakt, met alle gevolgen voor de ruimtelijke kwaliteit en de bereikbaarheid van het buitengebied van dien.

Onze inzending wil een verandering teweeg brengen door de kernrandzones als een zelfstandige legenda-eenheid erkennen om de omschakeling van ‘kernrand’ naar ‘kernland’ te maken. In deze kernlanden bestaan de kringlopen uit korte lijnen tussen energie, actoren en gebruikers. Daarbinnen wordt regelgeving versoepeld en richtlijnen ingesteld. Onder het mom van ruilverkaveling 2.0 vinden ‘schuifoperaties’ plaats zodat in de kernlanden ruimte ontstaat voor nieuwe ondernemers.  Daarbinnen wordt regelgeving versoepeld en richtlijnen ingesteld. Onder het mom van ruilverkaveling 2.0 vinden ‘schuifoperaties’ plaats zodat in de kernlanden ruimte ontstaat voor nieuwe ondernemers. Op die manier kan het potentieel van deze dynamische gebieden worden benut en kunnen ze als startplekken voor de noodzakelijke transformatie van het platteland worden ingezet. Middels een methodische aanpak ontstaat een nieuw landschap van kernlanden.

  1. Inventarisatie van de belangrijkste gebiedsopgaven (urgenties) die kunnen dienen als motoren voor verandering. We definiëren voor deze regio energietransitie, waterhuishouding, ruimtelijke kwaliteit en vrijkomende agrarische bebouwing.

  2. De gebiedsopgaven worden in kaart gebracht in een synthesekaart waarbij per gebied de belangrijkste urgenties worden vastgelegd. Er ontstaan families van kernlanden met per familie een eigen ontwikkelkader waarin de kernkwaliteiten, doelen en opgaven staan beschreven.

  3. Binnen aangepaste regels en richtlijnen per landschapsfamilie kunnen nieuwe vormen van eigenaarschap op basis van oude principes van de commons gestalte krijgen. Zo komen de beoogde ‘interactielandschappen’ tot leven. 

 
 

“Hoe kunnen we naar de toekomst toe ons gebied leefbaar houden? Er is duizend jaar aan mensen zichtbaar in het gebied en we willen de cultuur historie bewaren maar je wil ook dat het leefbaar blijft in de toekomst.”

Dick

Stap 3. Van kernrand naar kernland

16-9_B.jpg
 

Principes kernlanden:

  • De plek waar de druk tussen rood en groen het grootst is en de transitie van de regio als eerste gestalte moet krijgen;

  • De plek om het contact tussen boer, burger en natuur te versterken;

  • Worden aangejaagd door urgenties uit het gebied zoals vanuit

    bodem en watersysteem, energietransitie, ruimtelijke

    kwaliteit en leegkomend agrarisch erfgoed (motoren);

  • De bodem bepaalt het landschappelijk raamwerk met haar

    structuur en sfeer;

  • Vragen om een nieuwe vorm van eigenaarschap (commons)

    en collectief gebruik;

  • Is opgebouwd uit meerdere landgoederen. Een landgoed is een ruimtelijk en programmatisch business/organisatie model waarin we gezamenlijk afspraken maken over gebruik en exploitatie;

  • Verdienen een nieuwe legenda-eenheid en regelgeving in het RO-beleid.

Stap 4. Maakbaarheid kernlanden

de kernlanden als ruimte waar kringlopen korte lijnen vinden naar energie, actoren en gebruikers

de kernlanden als ruimte waar kringlopen korte lijnen vinden naar energie, actoren en gebruikers

 

Stap 5. Interactielandschap kernlanden

kernlandzone via ruilverkaveling als instrument voor verandering

kernlandzone via ruilverkaveling als instrument voor verandering

Stap 6. uitwerkingen van een kernland

Een van de drie uitgewerkte kernlanden: Stadsgoed- Hardinxveld-Giessendam

Een van de drie uitgewerkte kernlanden: Stadsgoed- Hardinxveld-Giessendam

 

Opgaves

  • mobility hub, optimale overstap van ov naar

    stad en land;

  • meer verbindingen voor langzaam verkeer

    voorbij spoor en snelweg i.c.m. recreatieve

    dooradering;

  • stimuleren fietsgebruik;

  • collectieve landschapstuinen;

  • ruimte voor piekbergingen in de winter;

  • rode verdichting aan station;

  • geothermie bron;

  • weids landschap.

Fasering energie en verdichtend landschap

 “We hebben veel vertrouwen in Valerie, ze doet het uitstekend. De manier waarop ze mensen meeneemt in nieuwe denkpatronen is inspirerend. Ze heeft veel overtuigingskracht.”

Dick

Vanuit het juryrapport:

"Door rond elk dorp heel precies de opgave te formuleren, daar het ruilproces op in te richten en elke kavel een ‘opdracht’ mee te geven, is het reëel dat daadwerkelijk een beweging op gang komt waarmee op regionaal niveau de ‘juiste boer op de juiste plek belandt...... 
​Van der Borg vermoedt dat veel mensen zich herkennen in de strategie achter het plan Transformatie vanuit Kernlanden, juist omdat ze – helemaal in de geest van de nieuwe omgevingswet – zelf mogen bepalen wat er op de zogenoemde ‘urgentie- en opdrachtkaarten’ moet komen te staan. Daardoor ontstaat rust, aldus de voormalige burgermeester. Mensen hebben vaak het idee dat veranderingen zomaar en overal plaatsvinden. De bedenkers van Transformatie vanuit Kernlanden maken daar een einde aan: de rigide scheiding tussen stad en land wordt verlaten en per dorpsrand wordt duidelijk gemaakt wat daar binnen afzienbare tijd moet en staat te gebeuren."

 
Judit Taraba  Senior Architect

Meer weten over dit project?