Eiland van experimenten…… IJburg!

Afgelopen vrijdag 11 november was het weer zover voor KAS: na afgelopen zomer de excursie van Tilburg te hebben gehad, hebben we deze keer onze excursie meer noordelijker opgezocht: IJburg Amsterdam!

Het team van KAS heeft zich verdiept in de projecten van IJburg om meer te leren over de experimentele fase waarin veel projecten op IJburg toen zijn gebouwd. Ieder teamlid heeft plattegronden, (interieur)foto's, doorsnedes, 3D beelden en nog veel meer bestudeerd om een goede presentatie te kunnen geven en IJburg beter te begrijpen. IJburg was één van de uitbreidingslocaties van Nederland die toen gekozen is om maar liefst 18.000 nieuwe woningen te realiseren. Wat was dit een inspirerende dag vol met innovatieve, verrassende en uitdagende projecten die we op de verschillende eilanden van IJburg hebben gezien.

Het Masterplan van IJburg bestaat uit zes eilanden met ieder dezelfde dichtheid aan woningen, maar wel zes totaal andere karakters. Over het hele eiland van IJburg ligt een grid met een vast formaat waarin een diversiteit aan gebruiksfuncties, openbare ruimte en woningen zijn gebouwd. Met een aantal uitzonderingen in het grid is het Masterplan van IJburg een landschappelijk en stedenbouwkundig goed uitgevoerd Masterplan.

Onze excursie begon bij het project ‘Sluishuis’ van Bjarke Ingels van BIG en Barcode architecten. Hetgeen wat meteen opvalt aan dit bouwblok is het aflopend profiel aan één zijde. In dit schuine gedeelte van het gebouw is een speciale typologie ontwikkelt die er werkelijk fantastisch uitziet: je kunt vanuit je woonkamer het water en de boten onder je zien! Deze unieke typologie maakt wonen in Sluishuis bijzonder.

Op het dak van het gebouw is ruimte gecreëerd voor een pittoreske route op het gebouw waar je vanaf het dak het eiland IJburg en het eiland Pampus kunt zien. Om hier te komen moet je echter wel bijna 500 treden omhoog lopen…

Na de 500 treden lagen we ook wel echt letterlijk voor pampus...

Na Sluishuis hebben we nog een aantal interessante projecten bezocht en zijn toen op onze route vervolgens uitgekomen bij een langverwachte innovatieve project: de Jonas van Orange architecten.

Het project refereert naar het verhaal van Jonas en de Walvis. Het project is opgebouwd vanuit het oogpunt van een “groot lichaam” dat van binnenuit intiem moet zijn, maar tegelijkertijd ook bescherming, beschutting en comfort moet bieden. Het thema van het gebouw en de functies die erbij horen zijn afgestemd op dit thema en de manier van wonen in aansluiting op de functies is uniek.

Last but not least zijn we nog bij de Witte Kaap van Claus en Kaan architecten geweest. Dit was precies op het moment dat de zon net onderging en de roze/paarsige lucht het gebouw lichtroze kleurde. Het gebouw heeft scherpe lijnen en hoeken dit geeft een speels ruimtelijk perspectief en valt hiermee dus ook gelijk op in de omgeving.

We sloten de excursie af met een bezoekje aan de basisschool Laterna Magica (nee, geen toverschool), van Jeanne Dekkers Architectuur, maar wel een kleurrijk gebouw. De architect staat bekend om het gebruik van veel kleur die ook gebruikt worden om de verschillende activiteiten van de basisschool te kenmerken. We konden zien hoe de kinderen het schoolgebouw gebruikten en op een knusse en comfortabele manier het gebouw verlaten. 

De korte samenvatting van ons bezoek aan IJburg is dat sommige concepten van de stedenbouwkundige en architectonische plannen heel goed in elkaar zitten, maar sommige ook niet helemaal. Daarnaast hebben we ook gezien hoe de praktische functies van woningen netjes in detail weggewerkt kunnen worden in de gevel van een gebouw en hebben we ook gezien dat verschillende typologie in combinatie met diverse functies soms wel een match zijn en soms ook niet. Al met al waren de projecten in IJburg heel inspirerend.

Om de dag af te sluiten hebben we met het Team van KAS uitgebreid gegeten, waarna we allemaal met een drankje onze meningen en emoties konden delen.  

We hebben nu alweer zin in de volgende! Proost!

Vorige
Vorige

Ruimtelijk raamwerk haven Schiedam vastgesteld

Volgende
Volgende

Nieuwe klus!