Diverse projecten - Omgeving Hollands Spoor
o.a. visie, bouwplanbegeleiding en stedenbouwkundig kader

Werken aan de kwalitatieve verdichting van de stad

Stedenbouw

 
afbeeldingen-16-9_webformaat_2.jpg

KAS werkte de afgelopen jaren aan meerdere projecten in het CID/Laakhavens. Projecten waar het gaat om een zorgvuldige inbedding in een verdichte omgeving. Hoe maak je in een gebied waar veel hoogbouw komt een optimale leefomgeving, met ruimte voor de menselijke schaal, groen en hoogwaardige openbare ruimte?

  1. Nota van uitgangspunten Haagvlietpoort

  2. Nota van uitgangspunten Leeghwaterplein en omgeving

  3. Stedenbouwkundige planbegeleiding Velostrada brug

  4. Stedenbouwkundige planbegeleiding Waldorp Four

  5. Haalbaarheidsstudie Dintelstraat

 

Locatie. Den Haag
Opdrachtgever. Gemeente Den haag
Omvang. varierend
Periode. 2016 - heden

1. Nota van Uitgangspunten Haagvlietpoort
Haagvlietpoort is een stedelijke knoop die op het grensvlak ligt van verschillende buurten: Binckhorst, Rivierenbuurt-zuid en Laakhaven/Hollands Spoor. De knoop functioneert momenteel niet als een verbindende schakel, wordt op verschillende plekken als laagwaardig en onveilig ervaren, wordt gedomineerd door het spoortalud en mist groen. De knoop heeft echter een grote potentie voor de toekomst, is een strategische locatie naast Hollands Spoor en gelegen binnen het Central Innovation District (CID) van Den Haag.

KAS werkte aan een toekomstvisie waarbij de knoop functioneert als een hoogwaardig verbindend stukje stad, waar kansen zijn voor verdichten, vergroenen en verduurzamen. Allereerst is er een visie voor het gebied ontwikkeld in coalitie met de afdeling stedenbouw van de gemeente. Daarnaast is een bijdrage geleverd aan het opstellen van een toetsingskader voor ontwikkelingen in dit gebied middels een Nota van Uitgangspunten.

Bouwstenen van de visie bestaan onder andere uit:

  • de structuur en verbindingen met de omgeving verbeteren;

  • groen en water als hart van het gebied;

  • verkeer - stadsstraten als wensbeeld;

  • erfgoed als de drager van de identiteit/authenticiteit;

  • mix van programmering;

  • faseerbaarheid;

  • innovatief duurzaam ensemble.

visieschets als basis voor de Nota van Uitgangspunten

visieschets als basis voor de Nota van Uitgangspunten

concept bouwplan van Mecanoo in dit gebied

concept bouwplan van Mecanoo in dit gebied

visiekaart Leeghwaterplein

visiekaart Leeghwaterplein

verkennende massastudies die gedaan zijn voor het gebied

verkennende massastudies die gedaan zijn voor het gebied

2. Nota van Uitgangspunten Leeghwaterplein
Het Leeghwaterplein is gelegen nabij Hollands Spoor en ligt in het zuidoostelijk deel van het Central Innovation District (CID). Het gebied heeft een positie als onderwijscluster verworven met het ROC Mondriaan en de Haagse Hogeschool als onderwijsinstellingen. Er spelen diverse ontwikkelingen rondom het Leeghwaterplein die een enorme impuls aan het gebied kunnen geven.

De actualiteit van ontwikkelingen en initiatieven die spelen rond het Leeghwaterplein bieden een momentum om het gebied integraal te ontwikkelen tot binnenstedelijk campusmilieu voor start-ups, starters en studenten. Het creëren van een binnenstedelijk campusmilieu biedt kansen voor kwaliteitsverbetering van het gebied, het creëren van een hoogwaardig leef- en verblijfsgebied. Het laat zien hoe in dit gebied wordt verdicht, vergroend en verduurzaamd. Daarbij horen hoogwaardige aantrekkelijke buitenruimtes, goede verbindingen naar de omgeving, een hoge stedelijke dichtheid met levendige plinten en een groene en duurzame inrichting. Het gebied kan worden versterkt door het toevoegen en mengen van functies, zoals wonen, bedrijven, kennisinstellingen en publieke voorzieningen. Allemaal in een aantrekkelijke en samenhangende omgeving.

Het gemaakte stedenbouwkundig kader bevat deze samenhangende visie en randvoorwaarden voor de ontwikkelingen rondom het Leeghwaterplein.

​KAS heeft de projectleiding gedaan en inhoudelijke bijdrage geleverd voor dit document. Het document is in 2017 vastgesteld door de gemeenteraad en is hier te downloaden.

 “De stad is nooit af, dus het beleid is ook nooit af.”

Erik

3. Stedenbouwkundige planbegeleiding Velostrada brug

Het streven van de gemeente is om de groei van het fietsgebruik te stimuleren. Om het fietsen aantrekkelijker te maken, moet de kwaliteit van het fietsnetwerk toenemen. Tussen Leiden en Den Haag ligt de Velostrada; een regionale fietsroute die loopt vanaf Leiden via Voorschoten naar station Mariahoeve parallel aan de spoorlijn. Op dit moment eindigt de Velostrada vrij abrupt bij station Mariahoeve. De ambitie is om de bestaande route te verlengen via Station Laan van NOI tot Station Hollands Spoor. Een nieuwe fietsbrug over de Trekvliet vormt daarin een belangrijke schakel.

KAS heeft een bijdrage geleverd binnen het projectteam van de gemeente om deze brug kwalitatief - en functioneel in te passen.

 
 

5. Haalbaarheidsstudie Dintelstraat

Langs het spoor, in het verlengde van de Dintelstraat, ligt een stuk braakliggend terrein. In het kader van de inbreiding van de stad, heeft KAS een massastudie gedaan naar de mogelijkheden voor toevoegen van woningen op deze locatie. Tekeningen zijn momenteel nog vertrouwelijk en kunnen niet gedeeld worden.

4. Stedenbouwkundige planbegeleiding Waldorp Four

Langs het spoor zijn 4 woontorens gepland met circa 1200 woningen van Paul de Ruiter Architects. KAS heeft vanaf 09/2020 de stedenbouwkundige planbegeleiding van dit project gedaan, namens de gemeente. Hierbij was extra aandacht voor de stedelijke inpassing volgens de principes van de eyeline & skyline, zoals onder andere een kwalitatieve plint, een goede plinthoogte, toevoegen van groen, volumes van de torens en het ontwerp van de bekroning.

 

“Werken aan de kwalitatieve verdichting van de stad is een flinke puzzel. Door de ambitie goed in het vizier te hebben kan verandering, en het gesprek erover, plaatsvinden. Dan gaat het om een leefbare stad op maaiveld, waar je graag bent en je thuis voelt. Fijne plekken voor verblijf, en waar je elkaar kunt ontmoeten. Losse projecten in dit gebied vormen een verzameling van stapjes die gezet worden in dit gebied om te komen tot de ambitie van een leefbare stad i.c.m. met een flinke toename van het aantal woningen.”

 

Valerie Koppelle
Architect & stedenbouwkundige

Meer weten over dit project?