Wilgenhof Dordrecht

opgave: 30 eengezinswoningen

opdrachtgever: Wilgenwende Vastgoedontwikkeling CV (combinatie van AM en Amvest)

datum: 2017- 2020

Wonen in een intensief groen hof vlakbij de Biesbosch. Een ensemble van 30 woningen omkaderen het hof en zorgen voor een optimale interactie tussen binnen en buiten. Een veranda vormt de overgangszone tussen binnen en buiten en is 3 meter breed, deels ingekaderd door lamellen.

De 6 rijen van woningen zijn a-symmetrisch vormgegeven en losjes aan het hof geplaatst. Zo ontstaat diversiteit op ooghoogte maar ook samenhang. Twee rijen zijn iets meer in het hof geschoven. Zo ontstaat een harmonieuze verdeling in het hof, die goed past bij de schaal en maat van de woningen. Op de twee plekken waar de rijen inschuiven wordt dit gemarkeerd door een overhoekse oriëntatie van de hoekwoningen middels een breed hoekraam.

De veranda zorg voor een extra buitenruimte, een verlenging van de leefruimte. De hoge ruimte wordt deels ingekaderd door lamellen, die zorgen voor privacy en zonwering. Een fijne plek om te zitten in warme zomers. Bij de eerste lentezon en zonnige herfst een plek waar juist de zon binnentreedt, dit doordat de lamellen slim onder een hoek geplaatst zijn.

De vormgeving van de veranda loopt in vloeiende vorm met de daklijn. Er ontstaat hierdoor een architectonisch geheel.

Achter de veranda hebben de hoekwoningen een vide en de rijwoningen een keuze voor een vide of extra kamer. Deze vide zorgt voor een optimale beleving tussen binnen en buiten, een hoogwaardig ruimtelijk effect van binnen en voor een rijk schaduwspel van de lamellen naar binnen toe. Licht en schaduw is hierdoor de hele dag verschillend, een beleving op zich. 

De woningen zijn qua duurzaamheid ontworpen op de toekomst. Ze zijn van het gas af en hebben een EPC die bijna nul is: 0,25. Elke woning beschikt over een warmtepomp en zonnepanelen, die geïntegreerd zijn in het dakvlak van de achtergevel.